maandag 25 december 2006

Een van de uitvinders van de Vouwfiets



Dr. David Hon, een ruimtevaartwetenschapper realiseerde zich dat de wereld inmiddels volkomen afhankelijk was van auto’s en brandstoffen, maar ook zag hij het probleem van teruglopende en uitputtende reserves van belangrijke grondstoffen. Dr. Hon was vastbesloten om hierin verandering te brengen.
Het was hard werken in zijn garage, dagen en nachten lang, ontelbare weekenden achter elkaar.
Dr. Hon zwoegde 7 jaar lang tot er een perfecte vouwfiets was ontstaan. Een vouwfiets die alle manieren van transport aan elkaar knoopte: treinen, metro’s, bussen, boten, vliegtuigen en auto’s.
De achtergrondgedachte was simpel: een hoogwaardige en tegelijk degelijke, prettige vouwfiets die mensen ertoe beweegt zich op een andere manier voort te bewegen.
Een bijdrage aan een schoner milieu.Na zeven jaar introduceerde de heer Hon zijn eerste vouwfiets. De hele wereld juichte hem toe; hij won meermalen prijzen en wedstrijden en verscheen overal op televisie, in kranten en in tijdschriften.
Boordevol vertrouwen, bezocht Dr. Hon diverse grote fietsfabrikanten in Amerika, Europa en Japan in de hoop zijn ontwerp te kunnen laten fabriceren, maar overal werd hij afgepoeierd.
Nog steeds overtuigd van zijn visie, besloot Dr. Hon - alle risico’s ten spijt - zijn vouwfiets zelf te bouwen. Hij zegde zijn baan op, vergaarde enig kapitaal, verhuisde naar Taiwan en bouwde daar een fabriek.
Een jaar later, in 1983, rolden de eerste vouwfietsen van de lopende band.
En nu, 1,5 miljoen fietsen later, kunnen we inderdaad met gepaste trots zeggen, dat de vouwfietsen van Dr Hon een ommezwaai teweeg hebben gebracht. Van San Francisco tot Amsterdam, van Rio de Janeiro tot Tokyo, de vouwfiets wordt wereldwijd gebruikt om mensen van A naar B te brengen. Regeringen hebben deze vouwfiets geïntegreerd in hun plannen voor massaal transport.
En …. elke fietsenfabrikant die Dr. Hon twintig jaar geleden had bezocht met zijn eerste vouwfiets, is nu ineens in de vouwfietsen-fabricage gedoken……
Dr. Hon is er trots op dat hij toch iets teweeg heeft kunnen brengen.